Fra min klinik i Vejen og omegnen af Kolding, Haderslev, Vejle, i Syd-og Sønderjylland, tilbyder jeg inseminering af heste og reproduktion af heste.
Mange års erfaring med inseminering af hest på klinik eller i stald
Jeg har flere års erfaring med inseminering af heste, og tilbyder inseminering af hopper med fersk og/eller transport-sæd. Insemineringen kan foregå hjemme hos hoppeejeren, eller med opstaldning af hopperne på en nærliggende stald.
Jeg kan desværre ikke modtage hopper til inseminering med frost sæd, da jeg ikke har mulighed for opstaldning i min klinik.
Scanninger i forbindelse med inseminering af hest
Ved inseminering af hopperne udfører jeg rutinemæssigt en scanning af æggestokke og bør (livmoder). Med en scanning kan man følge folliklernes (Æggenes) udvikling, og forandringer (normale/unormale) i børen nøje.
Hopper, der f.eks. står med en børinfektion, vil ofte stå med væske i børen. Hopper der scannes i forbindelse med insemineringen, vil som oftest hurtigere få diagnosticeret en børinfektion og derved hurtigere komme i behandling og blive drægtig tidligere i sæsonen.
Drægtighedsscanning af hopper udfører jeg rutinemæssigt efter reproduktion af alle hopper. Alle der får en hoppe insemineret/bedækket, bør få hoppen scannet for drægtighed ca. 13-17 dage efter sidste inseminering. For det første vil man jo gerne vide om hoppen er drægtig eller om man skal ”på den igen”, men en meget vigtig årsag til at scanne hopperne - synes jeg - er at undgå, at der er tvillinger. Kommer der tvillinger vil begge tvillinger med stor sandsynlighed dø, med samtidig risiko for hoppen.
Efter en reproduktion kommer en scanning, hvor jeg vil kunne konstatere en evt. tidlig tvillingedrægtighed og oftest klemme den ene tvilling væk, så den anden tvilling kan udvikle sig normalt. Min mening er, at man aldrig som første valg skal sprøjte en drægtighed af. Man bør forsøge at klemme det ene foster væk.
Biopsi/svaberprøve/skylleprøve er prøver jeg udtager fra børen (livmoderen) så jeg for det første kan se, om hoppen står med en børinfektion, der altid vil forhindre at hoppen kan komme i fol. For det andet vil jeg med en biopsi kunne se hvordan ”kvaliteten” af hoppens børslimhinde er og derudfra give et meget kvalificeret bud på, om der er en god, reserveret eller slet ingen mulighed for, at hoppen kan komme i fol.
Kontakt mig hvis du vil høre mere om inseminering af heste
Som du måske kan læse, er der mange ting at tage hånd om ved reproduktion eller inseminering af heste. Hvis du vil du have den samme dyrlæge tilknyttet gennem hele forløbet, kan du med fordel vælge mig.
Kontakte mig på e-mail mail@heste-praksis.dk eller telefon 22 19 25 00 og lad os få en snak om dine planer om reproduktion eller inseminering af din hest.